De Poolse Bruid

een coproductie met het Noord Nederlands Toneel

Speelperiode: 19 juni t/m 14 juli 2019

NNT_TGECHO_POOLSEBRUID_FBEVENT

Liefde in het Groningse landschap

Toneelgroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel presenteren in de zomer van 2019 de voorstelling De Poolse Bruid In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, die film is inmiddels Cultureel Erfgoed. De film won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film.

Over de voorstelling
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Busreis van Arnhem naar Onderdendam op zondag 30 juni
Toneelgroep ECHO en Stadstheater Arnhem organiseren op zondag 30 juni 2019 een geheel verzorgde busreis naar Onderdendam om De Poolse Bruid te zien. De busreis is inclusief een eersterangs zitplaats, een inleiding van een medewerker van De Poolse Bruid en een boeren lunch. Na afloop van de voorstelling kunt u met een drankje gezellig napraten op locatie.

De bus vertrekt om 11:00 uur vanaf het Stadstheater aan de  Velperbinnensingel 10 te Arnhem en is om 19:00 uur weer terug. We gaan maar met één bus en vol = vol.

Kosten: € 69,50 pp (dit is inclusief entree voorstelling, busreis, boerenlunch en drankje achteraf). Bestel direct tickets voor de busreis.

Met dank aan Stichting het Groninger Landschap, Regiofonds Groningen-Assen, Gemeente Arnhem, LIRA, Kunstraad Groningen en het Kammingafonds.

Inleiding voor onderweg Podcast

Kom je naar De Poolse Bruid? Luister onderweg dan vast naar onze inleiding voor onderweg podcast. Zo ga jij helemaal voorbereid de voorstelling in!

De pers over De Poolse Bruid

“Een hartverscheurend mooie voorstelling”.

“Werkelijk alles klopt in deze voorstelling”.

“Deze kunstgreep stelt hoge eisen aan de spelers die binnen luttele secondes moeten schakelen van de rol van verteller naar die van personage. Mede dankzij de uiterst subtiele regie van Lies van de Wiel gebeurt dat de hele tijd volstrekt overtuigend”.  Keuze van de Criticus, Theaterkrant, 23 juni 2019. Lees de volledige recensie van Theaterkrant hier.

“Zo ontstaat een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen”. ●●●●● NRC, 23 juni 2019Lees de volledige recensie van het NRC hier.

“En verder is alles in deze voorstelling adembenemend minimaal.” Dagblad van het Noorden

Waanzinnig indrukwekkend spel van Lotte Dunselman”.

“Het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan smaakt naar meer. Veel meer.” Friesch Dagblad. Lees de volledige recensie hier.

“De film ‘De Poolse bruid’ uit 1998 was een ode aan de ongerepte schoonheid van het Groninger land. In de theaterbewerking, te zien in Onderdendam, gaat het vooral om het innerlijke landschap van boer Henk en zijn Poolse Anna”.  Trouw, 18 juni 2019. Lees het volledige artikel hier.

“Waar de beelden in de film een groot deel van het verhaal vertelde, neemt taal nu de rol van de camera over. Willems schrijft vrij rauw en poëtisch en dat past hier heel mooi’. De Telegraaf, 18 juni 2019. Lees het volledige artikel hier.

AGENDA

do 18 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

vr 19 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

za 20 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

zo 21 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

AGENDA

do 18 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

vr 19 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

za 20 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten

zo 21 juli 20:30
De Poolse Bruid – Boerderij de Haver Onderdendam

Kaarten