fbpx

Succesvoorstelling De Poolse Bruid speelt speciale editie in De Oosterpoort

De Poolse Bruid

een coproductie met het Noord Nederlands Toneel

Speelperiode: 13 augustus t/m 29 augustus 2020

NNT_TGECHO_POOLSEBRUID_FBEVENT

Zomer 2019 speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in het bezit van het Groninger Landschap. Publiek en pers waren razend enthousiast. “Het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan. Smaakt naar meer. Veel meer.” schreef een recensent van het Friesch Dagblad.

Er stond een herneming in de planning die vanwege het Coronavirus is verplaatst naar 2021. Op uitnodiging van SPOT Groningen spelen we in augustus wél 13 voorstellingen in de kleine zaal van De Oosterpoort.
Per voorstelling kunnen maximaal 70 bezoekers aanwezig zijn; alles volledig conform de RIVM-richtlijnen en in een speciale opstelling. We realiseren ons dat De Oosterpoort de sfeer van historische boerderij De Haver niet kan oproepen, maar de prachtige tekst, muziek en spel zullen moeiteloos de beelden van het leven op het Hogeland creëren.

Succesvoorstelling De Poolse Bruid speelt juni 2021 opnieuw in Onderdendam

“een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen”
NRC ⭐⭐⭐⭐⭐

Afgelopen zomer speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument. Van 3 t/m 28 juni 2020 strijken twee acteurs en twee muzikanten opnieuw neer op het prachtige Hogeland.

Toneelgroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel presenteren de voorstelling De Poolse Bruid In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, die film is inmiddels Cultureel Erfgoed. De film won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film.

Over de voorstelling
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Credits

Tekst:  Jibbe Willems
Regie: Lies van de Wiel
Spel: Lotte Dunselman, Wouter van Oord
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Lichtontwerp: Koos de Vries
Kostuumontwerp: Freja Roelofs

Met dank aan Stichting het Groninger Landschap, Regiofonds Groningen-Assen, Gemeente Arnhem, LIRA, Kunstraad Groningen en het Kammingafonds.

De pers over De Poolse Bruid

“Een hartverscheurend mooie voorstelling”. “Werkelijk alles klopt in deze voorstelling”. Keuze van de Criticus, Theaterkrant, 23 juni 2019. Lees de volledige recensie van Theaterkrant hier.

“Zo ontstaat een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen”.●●●●● NRC, 23 juni 2019Lees de volledige recensie van het NRC hier.

“En verder is alles in deze voorstelling adembenemend minimaal.” Dagblad van het Noorden

”Waanzinnig indrukwekkend spel van Lotte Dunselman”.  Friesch Dagblad. Lees de volledige recensie hier.

De Volkskrant doet verslag. Na 21 jaar ziet Monic Hendrixkx De Poolse Bruid weer.  Hoe valt de theaterbewerking bij de actrice, die doorbrak als Anna in de film uit 1998? Lees het hier.

“De film ‘De Poolse bruid’ uit 1998 was een ode aan de ongerepte schoonheid van het Groninger land. In de theaterbewerking, te zien in Onderdendam, gaat het vooral om het innerlijke landschap van boer Henk en zijn Poolse Anna”.  Trouw, 18 juni 2019. Lees het volledige artikel hier.

‘Willems schrijft vrij rauw en poëtisch en dat past hier heel mooi’. De Telegraaf, 18 juni 2019. Lees het volledige artikel hier.

Inleiding voor onderweg Podcast

Kom je naar De Poolse Bruid? Luister onderweg dan vast naar onze inleiding voor onderweg podcast. Zo ga jij helemaal voorbereid de voorstelling in!

AGENDA

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland.

AGENDA

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland.