fbpx

Club Catharsis

in samenwerking met de Veenfabriek

Speelperiode: 20 november 2019 t/m 23 februari 2020

lotte

#(over)levendoortelijden

Wanhopig door de leegte in haar bestaan, gaat een vrouw op zoek naar erkenning en zingeving. Ze belandt in een mysterieuze club. Een plek waar nachtmerries werkelijkheid worden en waar de lucht dik is van vervormde geluiden en vreemde muziek. Waar mensen, anders dan in het echte leven, intens leed juist omarmen in plaats van het te willen verdoven. Wat begint als een spel loopt gruwelijk uit de hand.

Cathartisch rampentheater van het hoogste niveau!  Met waanzinnige muziek van de Veenfabriek door John van Oostrum en Gerjan Piksen.

Zowel in de voorstellingen van ECHO als in die van de Veenfabriek staat de modderige zoektocht van de mens naar hoe te leven in een maakbare wereld centraal.
In onze moderne, aangeharkte levens voelen we soms de behoefte om onderworpen te zijn aan iets groots en onherroepelijks. Iets dat ons bagage geeft en de ondraaglijke lichtheid van ons bestaan kan compenseren. Dat, en de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet, inspireerde de beide groepen tot het maken van CLUB CATHARSIS.

Is de zin van het leven te vinden in loutering door pijn en leed? 

Club 03 © Sanne Peper
Club 03 © Sanne Peper
Club 03 © Sanne Peper
Club 04 © Sanne Peper
Club 04 © Sanne Peper
Ilse Geilen In Club Catharsis. Foto: Sanne Peper
Club 05 © Sanne Peper
Club 06 © Sanne Peper
Club 06 © Sanne Peper
Ilse Geilen In Club Catharsis. Foto: Sanne Peper
Club 07 © Sanne Peper
Club 08 © Sanne Peper
Club 08 © Sanne Peper
Club Catharsis, Fotograaf Sanne Peper
Club Catharsis, fotograaf Sanne Peper
Club 03 © Sanne PeperClub 04 © Sanne PeperIlse Geilen In Club Catharsis. Foto: Sanne PeperClub 06 © Sanne PeperIlse Geilen In Club Catharsis. Foto: Sanne PeperClub 08 © Sanne PeperClub Catharsis, Fotograaf Sanne Peper

Podcast Radio Catharsis

Luister naar Radio Catharsis!. Deze podcast is onderdeel van de voorstelling Club Catharsis. Centraal staat de thematiek van het vinden van loutering in lijden, de manieren waarop we lijden en hiermee om kunnen gaan, en de plek die lijden inneemt in onze huidige westerse maatschappij.

Interviewer Oscar Kocken gaat in gesprek met artistiek leider van tgECHO Lotte Dunselman, met psycholoog en auteur van o.a. Leren Lijden Martin Appelo, en met schrijver van het Zelfverwoestingsboek Marian Donner.  Met muziek van John van Oostrum en Gerjan Piksen (De Veenfabriek). De Podcast is ontwikkeld door programmamaker Lenneke Rauh.

Wat voor lijderstype ben jij? Doe de test!

Welkom, fijn dat je geïnteresseerd bent in onze Club. Je zult gaan kennismaken met onze succesvolle methode en erachter komen wat de Club voor jou kan betekenen. Maak ter voorbereiding aan je bezoek aan de Club de Lijderstest. Doorloop het schema en krijg inzicht in je eigen lijden en lijdenstrategie. 

Credits

Concept Toneelgroep ECHO
Tekst en regie Roeland Hofman

Spel Anna Schoen, Lotte Dunselman, Michaël Bloos, Ilse Geilen, John van Oostrum
Muziek John van Oostrum, Gerjan Piksen
Scenografie en licht Sascha van Riel & Yorinde de Ronde (stagiair) 
Kostuums  Jessica Helbach

Dramaturgie Alinde Hoeksma
Techniek Alan Meijerink
Publiciteitsbeeld Studio Miek Uittenhout
Grafische vormgeving Lieveke op ten Berg
Productie Clare Dowling
Randprogramma Lenneke Rauh 

 

Reacties

In Club Catharsis speelt toneelgroep ECHO op overtuigende, onbeschaamde en nietsontziende manier dit zwart-komische stuk. John van Oostrum draagt met zijn basgitaar en vele geluidseffecten op een goede manier bij aan de duistere sfeer die hoort bij dit absurdistische stuk” . I Love Theater *** Lees de volledige recensie hier 

Deze voorstelling is vernieuwend. Een aanrader voor iedere theaterliefhebber die uitgekeken is op brave toneelstukken. Muziek van John van Oostrum is de kers op de thriller taart die Club Catharsis is”. Theaterparadijs ***. Lees de volledige recensie hier.

Muziektheatervoorstelling Club Catharsis (..) heeft een spannende balans tussen satire en surrealisme”

“..roept het stuk boeiende vragen op over de verwevenheid van andermans leed en entertainment, en onze collectieve verslaving aan drama.” *** NRC over Club Catharsis. Lees de volledige recensie hier.

Filosoof Floris van den Berg schreef een uitgebreide reactie op Club Catharsis in The Post Online. Je leest het hier.

“Daarnaast deelt het toneelstuk een sneer uit aan de huidige westerse maatschappij, waarin vaak weinig plaats is voor negatieve gevoelens. Alles moet leuk, mooi en positief op anderen overkomen, anders ben je niets waard. In Club Catharsis is het de omgekeerde wereld, daar wordt het leed juist gevierd”. Jongin Arnhem over Club Catharsis.

Ook de Volkskrant en Theaterkrant schreven een recensie over Club Catharsis.

“Wij hebben genoten van de voorstelling. Het was geweldig. Ikzelf ben nog aan het herkauwen: want wat hebben we nu eigenlijk gezien? Dat ik er nog mee bezig ben, betekent dat ik ben geraakt. En dat is een goed teken”. Raymond Tassenaar

“Had blind een kaartje voor jullie voorstelling verkregen lang lang geleden. Wist niet wat te verwachten. Was heel erg verrast! Het stuk was een beetje vervreemdend, vandaar de misschien wat lauwe reactie bij het applaus. Ik had ff tijd nodig om te begrijpen wat er precies gebeurd was. Was niet de enige. Toch erg herkenbaar. Shit happens, life goes on. Al of niet goed verwerkt.. Muziek was zeer passend, vond het geheel erg leuk! Echt een catharsis, stof om over na te denken”.  Jaco

“Ik heb gisteravond in Arnhem geboeid  en verwonderd gekeken naar jullie opvoering. Het stuk heeft zo’n andere dynamiek, dat ik nog steeds bezig ben de gelaagdheid te doorgronden. In Arnhem werkt de kleine zaal in het voordeel. Je zit dicht op het acteerwerk en wordt zo het verhaal in gezogen. Knap werk!”. Wilco van Kampen

 

Coproductie

De Veenfabriek maakt sinds 2004 toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locatie, in theaters en in de Veenfabriek Leiden. In 2017 heeft schrijver en regisseur Joeri Vos zich bij de Veenfabriek aangesloten en is hij samen met Paul Koek artistiek leider. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëert de Veenfabriek interdisciplinaire ervaringen, waarin alle zintuigen worden aangesproken. De Veenfabriek behoort tot de eredivisie van het Nederlandse muziektheater.

In het gehele oeuvre van de Veenfabriek wordt blijk gegeven van mededogen. Er wordt vertrokken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. Deze unieke en open manier van werken wordt door het publiek, collega’s én in het muziek- en theateronderwijs enorm gewaardeerd.

Met dank aan de Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Fonds21, Lira Fonds, Huis Oostpool, Phi Nguyen, Bert Hadders, Raoul Copier, Marije Ligthart, Joeri Vos, Bram Walter, Bram Walter, Lizette Hofsteenge, Naomi Velissariou / Theater Utrecht en Stip Producties.

AGENDA

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland.