fbpx
Wouter Van Oord En Lotte Dunselman Foto Iris Pepping

Succesvoorstelling De Poolse Bruid speelt juni 2020 opnieuw in Onderdendam

Succesvoorstelling De Poolse Bruid speelt juni 2020 opnieuw in Onderdendam

“een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen”
NRC ⭐⭐⭐⭐⭐

Afgelopen zomer speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in het bezit van het Groninger Landschap. Publiek en pers waren razend enthousiast. “Het Noord Nederlands Toneel en tgECHO  ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan. Smaakt naar meer. Veel meer.” schreef een recensent van het Friesch Dagblad. Van 3 t/m 28 juni strijken twee acteurs en twee muzikanten opnieuw neer op het prachtige Hogeland.

Omdat acteur Paul van der Laan bleek niet beschikbaar bleek, wordt hij deze zomer vervangen door Wouter van Oord. Wouter studeerde af aan Toneel school Arnhem en speelde o.a. in producties van Marijke Schermer en Maria Kraakman, Marcus Azzini, Eric de Vroedt, Karst Woudstra. Na zijn studie speelde hij in films en tv-serie, maar voornamelijk in het theater bij o.a. het Noord Nederlands Toneel, Urban Myth, Het Laagland, RO theater, PeerGroup, Vis a Vis en Stage Entertainment.

Een mens heeft uitzicht nodig
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film die een ode brengt aan het Groninger landschap.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Een ode aan het Groninger landschap in een historische boerderij!

“vanaf de allereerste scène bestaat die [de film] niet meer en wordt je meegezogen in dit ontroerende verhaal.” Theaterkrant

De Poolse Bruid speelt van 3 t/m 28 juni opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam.