fbpx
RBF 3896 Copy Kopie

Lotte Dunselman stopt na vijftien jaar bij haar eigen gezelschap tgEcho

Haar theaterpartner Anna Schoen wist ‘t al een jaar. Nu heeft de Groningse actrice/theatermaakster Lotte Dunselman het wereldkundig gemaakt: ze stopt komend voorjaar bij haar en Schoens gezelschap tgEcho.

,Ik ben opgelucht dat het nu na al die tijd openbaar is”, zegt Dunselman. Ze wil zich na vijftien jaar tgEcho en voorlopers en alle tijd die artistiek leiderschap vergt meer richten op het spelen zelf. ,,Ik wil me me verder ontwikkelen als actrice. Nieuwe genres uitproberen. Ik zie het als een grote vrolijke sprong in het diepe.”

In de vroege zomer van dit jaar kreeg Dunselman veel positieve aandacht, met de door haar bedachte en gespeelde toneeluitvoering van De Poolse Bruid. De voorstelling in een boerenschuur in Onderdendam, met als startpunt de gelijknamige speelfilm uit 1998, kreeg louter lovende recensies. Dat kan geen kwaad als je zelfstandig verder wilt.

Steeds weer met de trein op en neer

Maar niet alleen artistieke drijfveren leiden tot haar besluit. Haar tgEcho heeft Arnhem als basis. ,,In de trein teksten leren op weg naar een repetitie naar waar dan ook vind ik geen enkel probleem. Alleen ben je als artistiek leider van een gezelschap bezig met zo veel andere dingen dan puur maken en spelen. Dan moet je jezelf in je vestigingsstad ook laten zien als er een opening is in het museum, of wanneer er iets belangrijk te doen is in het stadhuis. Voor repeteren en spelen wil ik graag reizen, maar al die dingen er omheen, en daarvoor dan vier uur in de trein op en neer, daar had ik niet zo veel zin meer in. En ik wil in Groningen blijven.”

Daar heeft ze man (muzikant Bert Hadders), kind en de stad naar haar hart. ,,Ik ben nu veertig en nog op tijd voor een sprong naar iets nieuws. Ik heb willen voorkomen dat ik straks op mijn vijftigste omkijk en zeg: jammer, gemiste kans.”

Samen nog één voorstelling

Ze geeft toe dat Anna Schoen vorig jaar september wel even moest slikken toen ze haar voornemen bekendmaakte. ,,’t Is als bij het verbreken van een relatie. De een loopt er al een tijd mee rond, voor de ander komt het vervolgens uit de lucht vallen.” Dunselman blijft wel beschikbaar als gastactrice voor tgEcho. ,,Bovendien gaan we samen nog één productie maken, in coproductie met De Veenfabriek.”

Daar is Joeri Vos artistiek leider, die evenals Dunselman bij De Noorderlingen in Groningen het vak leerde. Hun voorstelling, Club Catharsis, is in het Noorden ondanks de goede naam van beide gezelschappen, vooralsnog alleen in Theater de Winsinghhof in Roden te zien, op 30 november.

Op naar een reprise van De Poolse Bruid!

Dunselman wil nog wel graag even benadrukt hebben dat ze vijftien prachtige jaren met Anna Schoen en tgEcho heeft gehad. ,,Zo veel beleefd, zo veel gelachen.” Een hoogtepunt? O ja, Eindland, dat we op IJ speelde in Amsterdam. Daar sloegen de recensenten enorm op aan. Die voorstelling heeft ons echt een duw gegeven.”

Intussen schreeuwt het succes van De Poolse Bruid, met Paul van der Laan als de andere acteur en met muziek van Hadders, om een reprise. ,,We zijn ermee bezig maar het is nog niet rond. Ik doe het ‘t liefst op dezelfde plek, met dezelfde ploeg. Maar de agenda’s van alle betrokkenen moeten dan wel op elkaar aansluiten.”

Waar en Wanneer

tgEcho en De Veenfabriek met Club Catharsis, 30/11 in Theater de Winsinghhof in Roden.

Door Dagblad van het Noorden, Eric Nederkoorn, 29 september 2019. Lees het originele artikel hier.