Van dinsdag 6 t/m zondag 11 juli presenteren vier studenten van de HKU opleiding Writing for Performance in samenwerking met theatergroep ECHO hun afstudeerstukken via een online leesavond die live vanuit Theater aan de Rijn wordt uitgezonden. Iedere avond staat in het teken van het afstudeerstuk van één student. De stukken worden hardop gelezen door acteurs.
De leesavonden zijn openbaar en gratis te volgen via Twitch. Wil je meekijken? Dat kan gewoon én het is gratis!
Klik hier:
Na afloop praten we graag met je na in zoom. Klik hier:
– gelezen door Jasper van der Pijl, Bram Walter en Nina Euson
~
Over Anne
Anne Hazeleger schrijft teksten voor theater en installaties.
De figuren in haar teksten pogen om verbinding met zichzelf of de ander aan te gaan maar zijn vaak afgeleid en verliezen daardoor het contact.
Ze dwalen door gebieden, driften in auto’s en schieten dieren neer. Ze zijn onderweg maar weten niet waar naartoe.
Af en toe vergeten ze dat ze een navel hebben, maar wat heeft de ander aan dat soort informatie?
Anne heeft afgelopen jaar een intensieve klinische behandeling bij Altrecht afgerond. Door depressies en trauma’s is zij anders gaan kijken naar tijd, plaats, ruimte en identiteit binnen teksttheater. Deze aspecten beschouwt zij als fluïde. In haar schrijven kwam ze erachter dat de personages zichzelf niet bij konden houden, laat staan een constructief verhaal kunnen vertellen.
Haar teksten kenmerken zich door het balanceren op de rand van de realiteit. De figuren bevinden zich in een soort tussenruimte die zowel prettig als beangstigend kan zijn.
Synopsis ‘Drift’
Drift is een toneeltekst die zich goed zou kunnen lenen voor een installatie. Het stuk is een dwaaltocht
op zoek naar contact met het zelf, met de ander, met de plek en de situatie. De figuren A,B en C dansen
langs elkaar, door elkaar. Waar houdt de een op en begint de ander? Ze bevinden zich niet op een vaste
plek. Ze bevinden zich in een soort tussenruimte. Ze dwalen op de rand van de werkelijkheid in
verschillende situaties, maar wanneer ze het contact verliezen, raken ze ook het contact met de situatie
of de ander kwijt.
De figuren pogen het leven een kans te geven, maar verlangen naar iets groters wat voor hen bepaalt
zodat ze zelf de verantwoordelijkheid niet hoeven te dragen. Ze verlangen naar “the blue country”. Een
plek waar alles mooi en vredig is. Ook wel het blauw, de hemel om naar te verlangen en in op te gaan /
de horizon die schilders zo mooi kunnen schilderen. Maar ‘de rustgevende dieren’ liggen op de loer. De
rustgevende dieren zijn sexy, zorgen voor adrenaline, maar ze/het zijn ook eng, verontrustend en
haatdragend. Ze/het zijn een soort wolf in schaapskleren.
Hieronder kan je de lezing nog één week terugkijken:
– gelezen door Margreet Blanken, Sabine van Boven, Jasper van der Pijl, Ilse Geilen en Michelle Hendriks
~
Over Michelle
Als schrijver laat Michelle zich inspireren door oude mythes en sagen, waarbij voornamelijk de thema’s vrouwelijkheid en spiritualiteit centraal staan in mijn teksten. Vaak zoek ze de verbinding met de toeschouwer door gebruik te maken van rituelen, beeldtaal en ritme. Op deze manier probeert ze de spirituele-wereld te koppelen aan de hedendaagse-wereld en een nieuw perspectief te bieden op deze oude verhalen. Op Instagram ben Michelle actief onder de naam Raven Lilitu waar zij zich actief bezig houd met de hekserij en theater.
Synopsis ‘Witch Blood’
veroordeeld tot hekserij, achtergelaten op een eiland, opzoek..
weet iemand wat een moeder is?
welke waarde heb ik als vrouw?
waar kan ik de wilde vrouw ontmoeten?
In deze immersive performance neemt Raven Lilitu je mee op een spirituele reis naar het heksenvuur.
Wie danst met de duivel zal hier branden, want alleen samen kunnen wij een einde maken aan het beeld van de heks!
Hieronder kan je de lezing nog één week terugkijken:
~
Vandaag zijn 2 van de acteurs die mee zouden lezen in de lezing van Hurricane Season positief getest op corona. Omdat de samenwerking en de voorbereidende gesprekken met de acteurs voor dit verhaal en schrijfster Melissa Knollenburg van groot belang zijn, besloten we in overleg om deze lezing uit te stellen tot na de zomer. Hurricane Season wordt later dit jaar nog gelezen.
Over Melissa
Melissa Knollenburg (1994) is een Indische schrijver van toneel, essays en poëzie. Haar schrijverschap is altijd verbonden aan lichamelijkheid en liefhebben. De afbraak en wederopbouw van het lichaam en van de stad zijn belangrijke thema’s in haar schrijven. Het afstudeeronderzoek Mensmateria
Synopsis ‘Hurricane Season’
Hurricane Season is een modern familiedrama in vier delen. Het speelt zich af in 2028, Amsterdam. Frida woont aan de rand van een park in de steeds beklemmendere stad en stelt haar huis open voor mensen die onderdak zoeken. Wanneer een van de bewoners vermist blijkt, wordt de dynamiek tussen het huis, haar bewoners en de stad op scherp gezet. Frida, probeert haar samengestelde familie bijeen te houden, maar door de druk van buiten dreigt het gezin dat zij zo zorgvuldig lijkt te hebben samengesteld, steeds meer uiteen te vallen. Ondertussen komt Noah, een te-jong-overleden-
– gelezen door Peter Bolhuis, Ruben de Goede, Joppe Klein, ‘Ntianu Stuger en Juul Vrijdag
~
Over Aron
Arons levenshouding is er een van kinderlijke nieuwsgierigheid, nieuwsgierigheid naar nieuwe oorden, nieuwe mensen en nieuwe indrukken. Deze houding vormt ook zijn werkproces: altijd op zoek en benieuwd naar wat een tekst hem gaat brengen.
Enkele sleutelwoorden in zijn schrijverschap zijn: vrijheid, rauwheid, esthetiek en energie.
Als hij schrijft wil hij in iedere tekst op avontuur, soms in het verhaal dat hij schrijft, maar voornamelijk zoekt hij het avontuur in het schrijven zelf.
Geïnspireerd en verrast zijn door wat je plots invalt, je laten voeden door films, gebeurtenissen en reizen, het zijn allemaal factoren waarom hij zo van het schrijverschap houdt.
Voornamelijk schrijft Aron toneel- en filmscripts maar ook beschouwende teksten, proza en poëzie zijn deel van zijn praktijk.
De intrinsieke wens om te schrijven en te maken is een belangrijke drijfveer en motivator, hij is er echter ook van overtuigd dat goede verhalen de macht hebben om iemands leven te veranderen. Een goed verhaal kan je leven duiden, het kan een spiegel of een tegenkleur bieden en het zet je gevoelswereld open. Aron is sterk gefocust op het narratief, het is volgens hem het verhaal dat telt en het verhaal dat impact maakt.
Voor zijn afstuderen van Writing for Performance aan de HKU heeft Aron een scenario voor een roadmovie geschreven. Het filmgenre dat zijn schijfwensen perfect belichaamt: reizen, rauwheid, avontuur en esthetiek.
Zijn bijgaand scriptieonderzoek is een cinematografisch zelfonderzoek waar hij eerst zichzelf heeft onderzocht en daarna zichzelf in verhouding tot zijn favoriete roadmovies.
Synopsis ‘Zou het uitmaken?’
In Zou het uitmaken? zien we een nacht uit het leven van Reijer. In zijn huis heeft hij zojuist een groot feest gegeven, er hangt extase in de lucht, een sfeer van overcompensatie door uitbundig gebruik van alcohol en drugs.
Het stuk opent op een welbekend moment van ieder huisfeest: de laatste mensen zijn zojuist vertrokken en Reijer is achtergebleven in de rommel en de leegte. Zodra hij begint met wat lege bierflesjes bij elkaar verzamelen stapt iemand plots zijn woonkamer in. Het is Hiame, een voor Reijer onbekend figuur.
In eerste instantie praten Reijer en Hiame wat ongemakkelijk langs elkaar heen, Hiame lijkt via-via op het feest terecht te zijn gekomen en komt wat vreemd op Reijer over. Op het moment dat het Reijer lijkt te lukken om ook deze laatste verstekeling zijn huis uit te krijgen, duikt plotseling ook Bronk op.
Hiame en Bronk lijken Reijer goed te kennen en stellen hem steeds intiemere vragen en dat terwijl zowel Bronk als Hiame voor Reijer totaal onbekend voorkomen. Ze voelen Reijer aan de tand over hoe kan het dat hij plotseling genoeg geld had om dit feest te geven? Wat hij weet van Julie Verstraeten? En wat wil Reijer eigenlijk van zijn leven maken?
In paniek en angst probeert Reijer zijn huis te ontvluchten maar de voordeur is plotseling op slot en de sleutel is verdwenen. Reijer zit klemvast met twee onbekenden, die hem naarmate de nacht vordert steeds meer kwellen door hem te confronteren met zijn diepste geheimen.
Wanneer Reijer enige berusting in zijn situatie heeft gevonden omdat hij simpelweg niet meer gelooft dat het echt is, wordt er nog meer olie op het vuur gegooid. Door de plotseling entree van Ferdaldo en kort daarop van Hoover neemt de waanzin steeds verder toe. Nog twee onbekende figuren, met uiteindelijk hetzelfde doel als Bronk en Hiame: Reijer uitwringen en mentaal afpeigeren.
Reijer is wanhopig, denkt zelfs dat hij dood is en wordt steeds verder overmeesterd door het onverklaarbare viertal.
In de climax van het stuk dwingen Bronk, Hiame, Ferdaldo en Hoover als een gezamenlijk front Reijer ertoe dat hij geen vragen meer mag stellen. De vier weigeren te vertellen waarom ze bij hem zijn, maar het is duidelijk dat Reijer met zichzelf geconfronteerd moet worden.
De vragen over hoe Reijer aan zijn geld komt, wie Julie is en wat zij met het feest te maken heeft worden tussen de regels van het stuk door beantwoord.
De vier mysterieuze figuren: de frivole maar opvliegerige Bronk, de bescheiden Hiame, de charmante Ferdaldo en de strenge Hoover zijn allemaal transcendente personages, extensies van Reijer zelf. Ondanks het feit dat ze Reijer tot wanhoop drijven, is hun doel uiteindelijk om Reijer te helpen accepteren dat hij zich slecht en leeg voelt.
Uiteindelijk besluit Reijer dat hij zichzelf wat meer tijd gunt om te verwerken wat hij heeft gedaan om het geld te verdienen en om te verwerken wat er tussen hem en Julie is gebeurd.
Bij het ochtendgloren tovert Bronk de voordeursleutel tevoorschijn en opent de voordeur. Bronk, Hiame, Ferdaldo en Hoover maken zich klaar om te vertrekken en zeggen Reijer vriendelijk gedag. Het is uiteindelijk Reijer zelf die de voordeur uitloopt om zijn fouten onder ogen te gaan zien. Hiame, Bronk, Ferdaldo en Hoover blijven achter.
~