fbpx
Club Catharsis, Fotograaf Sanne Peper

In theaterstuk Club Catharsis wordt het leed vol omarmd

ARNHEM – Leed verdoven? Nee, je moet het ten volle ondergaan. Dat gebeurt in ‘Club Catharsis’ van Toneelgroep Echo en de Veenfabriek.

Toneelgroep Echo uit Arnhem bouwt met de Veenfabriek uit Leiden Huis Oostpool in Arnhem de komende dagen om tot Club Catharsis. Waar leed wordt omarmd in plaats van verafschuwd en verdoofd.

Leegte van het bestaan

Hoofdrolspeelster Claire belandt in deze parallelle wereld, op zoek naar erkenning en zingeving en in een poging zich te onttrekken aan de leegte van haar bestaan. Anna Schoen, die in het stuk de zus van Claire speelt, vertelt in vijf rampzalige, pijnlijke en dramatische gebeurtenissen het verhaal van deze zwart-komische thriller.

1. Overgave

 ,,Het moment waarop Claire de club binnenstapt, heeft zij het gevoel dat dit het laatste is wat zij kan doen om de muur rond haar besloten wereld te doorbreken. Maar zo gauw ze de drempel over is, kan ze niet meer terug. Ze moet beloven alles van zichzelf te laten zien, tot in het diepst van haar ziel. Aanvankelijk is ze toeschouwer, zonder dat ze aan de gebeurtenissen deelneemt. Het begint met hoe haar zus haar beschrijft aan haar minnaar. En dat is niet positief.”

2. Schuldgevoel

,,Claire betrapt haar 15-jarige dochter op het moment dat die op het punt staat de liefde te bedrijven met de minnaar van haar zus. Dat stel beschuldigt haar ervan dat zij hun liefde met haar hysterische gedrag kapotmaakt, zoals zij met haar zuigende aanwezigheid alles kapot zou maken. Ze steekt de minnaar neer, maar die is niet dood. Dan roept de dochter dat hun liefde niet kapot kan worden gemaakt, alleen door henzelf. En steekt ze haar minnaar – en dus ook die van Claires zus – zelf neer en roept dat dit Claires schuld is. Ze gaat ervandoor, terwijl de minnaar in Claire’s schoot ligt.”

3. Machteloos

 ,,In Club Catharsis wordt een film opgenomen die mensen laat kijken naar wie zich vrijwillig aan leed onderwerpt. Dat is een dubbele laag, want ook het publiek in de zaal kijkt in het stuk al naar dit tafereel.’’

4. Misplaatst

,,De zus van Claire wordt onwel van Claires domheid. De film is een reactie op de wereld waarin mensen niet kunnen omgaan met leed. Hun levens zijn nep. Maar alles wat Claire erover zegt, is verkeerd. Ze heeft totaal geen benul. Ze wil alleen zielig worden gevonden. De dokter die erbij moet komen, kan geen genezing bieden. Maar is dat ook wel de bedoeling? Is erkenning niet beter dan genezing?’’

5. Breekpunt

,,Bij binnenkomst in Club Catharsis is afgesproken dat Claire alles met een codewoord kan laten stoppen. Dat is kanarie. Maar wanneer zij dat roept, is dat voor de anderen in de club juist het teken nog iets verder te gaan. Om Claire over het randje te duwen. En er is geen weg terug of naar buiten. Claire en het publiek worden meegezogen in de parallelle wereld.’’

Toneelgroep Echo met Club Catharsis. Vandaag en morgen 20.15 uur try-outs in Huis Oostpool aan de Nieuwstraat 58 in Arnhem, vrijdag 22 november 20.15 uur première in Huis Oostpool. Daarna volgt een tournee door het land, waarbij Club Catharsis nog één keer in Arnhem terugkeert: vrijdag 31 januari om 20.30 uur in het Stadstheater.

door Marco van Nek, 20 november 2019, De Gelderlander