fbpx
Foto Polle B. Willemsen

De Poolse Bruid genomineerd door toneeljury voor beste voorstelling

De Poolse Bruid is genomineerd als beste voorstelling van het seizoen. De Nederlandse Toneeljury heeft negen voorstellingen geselecteerd als beste van het afgelopen seizoen. Dat is er één minder dan het gebruikelijke tiental, na een seizoen dat voortijdig moest worden afgesloten.

Vijf van de negen voorstellingen uit de juryselectie zijn in september live te zien op het Nederlands Theater Festival van 3 t/m 13 september 2020. Dit best-of-festival zal in aangepaste vorm doorgang vinden onder het motto ‘The Show Must Go On and Offline’.

Uit het juryrapport over De Poolse Bruid:

” De Poolse Bruid van tgECHO en het Noord Nederlands Toneel begint al ver vóór aanvang: de route naar de boerderij in het Hogeland werpt je terug op jezelf en maakt de beklemming die daarop volgt extra invoelbaar. Aldaar word je geconfronteerd met twee verloren zielen die elkaar toevallig treffen, zich tot elkaar veroordeeld weten en elkaar gaandeweg leren te vertrouwen.

Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar vindt ook treffend weerklank in de toneelbewerking van Jibbe Willems. De taal verbindt het publiek zowel met de innerlijke wereld van de personages als met de leegte en schoonheid van het weidse Groningse landschap.

De gitaarmuziek van Bert Harders en Joost Dijkema vormt de perfecte soundtrack bij het desolate Groningse landschap. In de emotionele verbinding die de boer met zijn werk, omgeving en leven aangaat, toont de voorstelling zich bovendien zijdelings actueels.

De Poolse Bruid is een aangrijpend portret geworden van twee mensen die onderzoeken tot hoeveel liefde ze nog in staat zijn. Dat doen ze vol ingehouden compassie en gereserveerd geluk”.

Meer info:

Artikel in NRC: “Toneeljury kiest beste voorstellingen van het jaar: werk van grote gezelschappen“.