fbpx
NNT Poolse Bruid  PBW 4306

Arnhemmer Jibbe Willems met ‘De Poolse Bruid’ genomineerd voor toneelschrijfprijs 2020

Arnhemmer Jibbe Willems is met ‘De Poolse Bruid’ genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020. Het is de tweede keer dat Willems genomineerd is voor deze prestigieuze onderscheiding. Willems schreef de tekst voor het Arnhemse gezelschap tgECHO in coproductie met het Noord Nederlands Toneel. 

Uit het juryrapport: 

Jibbe Willems schreef met ‘De Poolse Bruid’ een poëtische en pulserende wereld vol verlangen. Meegevoerd door Willems’ meanderende taal belanden we in een romantisch universum; een uniek (taal)bouwwerk waar twee beschadigde individuen bij elkaar thuiskomen en in rust en kracht verstrengelen. 

De Poolse Bruid

Lotte Dunselman, actrice en tot 2019 mede artistiek leider/ oprichter van tgECHO, vroeg Jibbe Willems (43) een script te schrijven op basis van de film De Poolse bruid, een arthousehit uit 1998, met hoofdrollen voor Monic Hendrickx en het Groningse landschap. Een film over een Poolse vrouw die ontsnapt aan haar pooier en een schuilplaats vindt bij een eenzame, norse, Groningse boer.

In de zomer van 219 speelde toneelvoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in het bezit van het Groninger Landschap. Het Noord Nederlands Toneel en Theatergroep ECHO kondigden eerder dit jaar een herneming aan van De Poolse Bruid in juni 2020. De herneming is uitgesteld naar zomer 2021 in verband met de overheidsmaatregelen om Corona te bestrijden.

Theatergroep ECHO levert de laatste jaren een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse toneelrepertoire door altijd voor nieuw geschreven teksten te kiezen. ECHO beweegt tussen beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater in. Aan de basis van het maakproces staat altijd een op maat geschreven script, dat op de vloer een beeldende en fysieke vertaling krijgt.

Jibbe Willems

Willems studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en werkt sinds tien jaar als theateracteur,- bewerker en – vertaler. Hij werkte o.a. voor het Nationale Theater, tgECHO, Toneelgroep Oostpool, De Utrechtse Spelen, toneelgroep Maastricht, toneelgroep Amsterdam / ITA, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat, De Parade, Theater Bellevue, Bonte Hond, Theater aan Zee, het Nieuw Utrechts Toneel, Silbersee, Kwatta, LAZARUS / ’t Arsenaal, Matzer, Bos-producties, het Noord Nederlands Toneel, firma MES en Likeminds. 

Willems is eerder genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs in 2015 (Waar het Vlakke Land gaat Plooien). Hij won een Gouden Krekel (2019) voor de meest indrukwekkende podiumpresentatie (Jabber). Eerder won hij ook twee Zilveren Krekels, in 2015 (Leo&Lena) en in 2017 (Pretpark). In 2014 won hij de ARTES Jongtheaterschrijfprijs (The Truth About Kate).

Lees hier het artikel van NRC ‘Wie schreven de beste Nederlandse theaterteksten van afgelopen jaar?